CV

Wetenschapper

Dr. Jochem I. Jongma (1973) is van huis uit een wetenschapper. Met een natuurkundestudie aan de Universiteit van Amsterdam (2001) legde hij hiervoor een stevig fundament. Vanwege zijn interesse in het menselijk bewustzijn en de kunstmatige intelligentie, specialiseerde hij zich in de medische fysica en liep hij drie stages hersenonderzoek aan het AMC (NIH).

Hierna wilde hij zijn horizon verbreden en dook hij in het klimaatonderzoek. Jongma schreef mee aan een computermodel van het klimaat van onze aarde. Hiermee bootste hij abrupte klimaatveranderingen na in het recente geologische verleden. In 2012 resulteerde dit onderzoek in een promotie tot doctor in de Aard- en Levenswetenschappen.

Natuurkundig gezien zijn er grote overeenkomsten tussen de hersenen en het wereldklimaat: het zijn beide complexe systemen met stabiele toestanden. Een doorsnee natuurkundige verkiest problemen die wiskundig oplosbaar zijn, Jongma is juist goed in het opzuigen van informatie en hierin razendsnel het grotere geheel zien.

Wetenschapsjournalist

Bovendien heeft Jochem Jongma een talent voor het vertalen van ingewikkelde zaken naar gewonemensentaal. Dit blijkt niet alleen als hij voor de klas (of een congres) staat, of iets op papier zet, maar ook in gesprekken en dus ook tijdens interviews. Jochem voelt zich geroepen door de wetenschapsjournalistiek en in 2002 deed hij dan ook de gerenommeerde cursus wetenschapscorrespondentie van Frans Kempen.

In 2016 zet hij wederom een belangrijke stap op het pad van de wetenschapsjournalistiek door werkervaring op te doen als wetenschapsjournalist en wetenschapsredacteur bij de redactie van maandblad New Scientist (voorheen Natuur & Techniek). Zijn interviews verschijnen onder andere in Het Parool en in boekvorm.

Kunstenaar

Op zijn achttiende vertrekt Jochem voor een jaar naar ItaliĆ«. Daar bestudeert hij niet alleen de taal, maar oefent hij zich ook in het tekenen met houtskool. Onder het motto “als je het niet doet, gebeurt het niet”, richt hij zich na zijn promotie een aantal jaar volledig op het modeltekenen en -schilderen en op glaskunst. Inmiddels heeft hij zich tot beeldend kunstenaar met een eigen stijl ontwikkeld en tien keer geĆ«xposeerd.

Jochem Jongma heeft een goed oog voor compositie en kan met behulp van zijn semiprofessionele camera zelf voor beeld zorgen bij een interview of artikel.

U kunt hier contact opnemen.

Referenties.